Zdjęcie: Pexels/Polina Tankilevitch
Autor: Agnieszka Gąsior, mgr dietetyki
Interakcja lek – żywność, to wzajemne odziaływanie substancji leczniczej występującej w leku ze składnikami występującymi w przyjętym posiłku. Zjawisko interakcji może mieć wpływ na: uwalnianie, wchłanianie, dystrybucję, metabolizm i wydalanie leków z organizmu. W niektórych przypadkach interakcje leków z żywnością są korzystne dla organizmu człowieka, ponieważ mogą poprawić efektywność wchłaniania leków lub zmniejszyć skutki uboczne będące wynikiem stosowanej farmakoterapii. Kolejną kwestią są interakcje między składnikami żywności a lekiem. Niektóre z nich mogą wywierać wpływ na nasilenie lub ograniczenie działania leku, co może wpłynąć na brak skuteczności w leczeniu i zwiększać ryzyko powikłań.
Zjawisko interakcji dotyczy również czasu, jaki dzieli zażycie leku od posiłku. Spożywany pokarm może wpływać na pobudzanie lub zwolnienie perystaltyki jelit, co z kolei może zwiększać bądź ograniczyć wchłanianie substancji farmakologicznej. Ponadto, skład posiłku ma wpływ na intensywność wydzielania soku żołądkowego i jelitowego oraz modyfikuje pH soków trawiennych, co wpływa na zwiększenie lub zmniejszenie dostępności leku. W związku z powyższym, aby uniknąć działań niepożądanych, należy niektóre leki przyjmować na czczo, wraz z posiłkiem lub w niedługim czasie po spożytym posiłku- najlepiej, by przyjmować leki zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na ulotce.
Podobnie jak składniki diety również istotne znaczenie w kontekście interakcji z lekami mają suplementy diety. Powszechna dostępność suplementów diety i przekonanie o ich właściwościach zdrowotnych, sprawia, że są chętnie stosowane. Ich nieuzasadnione lub nadmierne stosowanie może zaburzyć proces leczenia, wpływając na wzrost lub zmniejszenie działania leków.
Aktualne piśmiennictwo i przeprowadzone badania informują o potencjalnych interakcjach wybranych leków z żywnością stosowanych w chorobach układu sercowo – naczyniowego. Poniższe tabele przedstawiają informację o potencjalnych interakcjach składników żywności oraz ich skutkach zdrowotnych ww. wymienionej grupie leków
Antagoniści receptorów beta-adrenergicznych
Jest to jedna z najważniejszych grup leków stosowanych w kardiologii, a zwłaszcza w chorobie niedokrwiennej serca i w leczeniu nadciśnienia tętniczego, zwana potocznie beta – blokerami. Ich działanie polega na blokowaniu receptorów dla adrenaliny i noradrenaliny w organizmie, co prowadzi do zmniejszenia skurczów serca, rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.
Nazwa leku (nazwa handlowa):
- Metoprolol (BETALOC, METOCARD, METOPROLOL);
- Propranolol (PROPRANOLOL);
- Bisoprolol (BISOCARD, CONCOR, CORECTIN).
Interakcja z posiłkami bogatotłuszczowymi (takie jak smażone jajka, bekon, masło, pełnotłuste mleko, smalec) przyspieszają i zwiększają wchłanianie leku z przewodu pokarmowego.
Skutek: ryzyko zwolnienia czynności serca, zaburzeń rytmu serca, spadku ciśnienia tętniczego, niewydolności serca.
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: Interakcje lek –żywność Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy. Centrum dietetyki klinicznej.
Blokery kanału wapniowego
To leki, które hamują napływ wapnia do komórek mięśniowych, w tym komórek mięśni gładkich naczyń oraz komórek mięśnia sercowego. Ich mechanizm działania polega na rozluźnieniu komórek mięśniowych naczyń krwionośnych, powodując ich rozszerzenie, co w konsekwencji prowadzi do spadku ciśnienia tętniczego krwi. W wyniku tego, serce pracuje wolniej i słabiej się kurczy, a dzięki rozszerzeniu tętnic wieńcowych dociera do niego więcej odżywiającego tlenu.
Nazwa leku (nazwa handlowa):
- Amlodipina (AMLOPIN, AMLOZEK, CARDILOPIN, NORVASC);
- Felodypina (PLENDIL);
- Nimodypina (NIMOTOP);
- Nitrendipina (NITRENDYPINA);
- Werapamil (ISOPTIN, STAVERAN).
Interakcja z sokiem grejpfrutowym (flawonoidy, naringerina, quercetina, kampferol, furanokumaryny) zmniejsza metabolizm blokerów kanału wapniowego.
Skutek: spadek ciśnienia, zaczerwienienie twarzy, ból głowy.
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: Interakcje lek -żywność. Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy. Centrum dietetyki klinicznej.
Inhibitory konwertazy angiotensyny(ACE)
Stanowią liczną grupą leków stosowanych w terapii nadciśnienia tętniczego. Wpływają na system Renina-Angiotensyna-Aldosteron, hamując enzym konwertazę angiotensyny, który przekształca angiotensynę I (AT I) w angiotensynę II (AT II). Jednym z efektów tej blokady jest obniżenie ciśnienia tętniczego.
Nazwa leku |
Interakcje ze składnikami żywności i ich skutki |
||
Międzynarodowa |
Przykładowe nazwy handlowe |
||
Inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) |
|||
Chinapryl |
ACURENAL PULSAREN |
Posiłek obniża biodostępność niektórych inhibitorów konwertazy angiotensyny. Skutek: może wystąpić brak lub osłabienie efektów terapeutycznych. Sód (NaCl, sól kuchenna) – ograniczenie jego spożycia zwłaszcza u osób starszych (po 65r. życia) i jednoczesne przyjmowanie ACE inhibitorów może spowodować zaburzenie ukrwienia nerek i ich czynności, co z kolei może prowadzić do uszkodzenia nerek. Skutek: Większe ryzyko wystąpienia zaburzeń czynności nerek i ostrej niewydolności nerek w trakcie leczenia inhibitorami ACE. Sole potasowe (zamienniki soli kuchennej), soki pomidorowe w dużych ilościach spożywane jednocześnie z inhibitorami ACE mogą powodować wzrost stężenia potasu we krwi. Skutek: Zaburzenia rytmu serca, blok i zatrzymanie czynności serca, zaburzenia czucia w kończynach, bóle głowy, osłabienie mięśni, senność, splątanie. |
|
Enalapryl |
ENARENAL |
||
Peryndopryl |
PERINDOPRYL PRESTARIUM PRENESSA PERINDOPIRL VIDOTIN |
||
Ramipryl |
RAMIPRYL RAMIPRIL TRITACE POLPRIL |
||
Kaptopryl |
CAPTOPRIL |
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: Interakcje lek –żywność. Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy. Centrum dietetyki klinicznej.
Glikozydy nasercowe
Są to substancje pozyskiwane z roślin, a ich podstawowe działanie polega na spowolnieniu akcji serca, oraz zwiększeniu siły jego skurczu. Sprawia to, że serce pracuje silniej
i zdecydowanie wydajniej.
Nazwa leku (nazwa handlowa):
- Digoksyna (DIGOXIN)
Interakcja z błonnikiem (np. otręby, płatki owsiane). Zmniejszają wchłanianie leku z przewodu pokarmowego.
Skutek: Brak lub zmniejszenie efektu terapeutycznego w wyniki zmniejszenia stężenia leku we krwi.
Interakcja z lukrecją (cukierki i tabletki wykrztuśne) zwiększają wydalanie potasu.
Skutek: Hipokaliemia (obniżone stężenie potasu we krwi) powoduje zwiększenie toksycznego działania glikozydów naparstnicy na mięsień sercowy.
Źródło: Opracowanie własne na podstawie, Interakcje lek -żywność. Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy. Centrum dietetyki klinicznej.
Leki stosowane w leczeniu zaburzeń lipidowych
Leki, które najczęściej wymienia się w leczeniu zaburzeń lipidowych, to przede wszystkim statyny i fibraty. Statyny to grupa leków, które zmniejszają poziom cholesterolu LDL we krwi, obniżając tym samym ryzyko chorób serca. Fibraty zaś są stosowane w leczeniu zaburzeń lipidowych, gdy istotnym problemem jest zbyt wysoki poziom trójglicerydów i niewystarczający poziom frakcji cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu).
Nazwa leku |
Interakcje ze składnikami żywności i ich skutki |
||
Międzynarodowa |
Przykładowe nazwy handlowe |
||
Statyny (inhibitory reduktazy HMG-COA) |
|||
Simvastatyna |
ZOCOR SIMVASTEROL SIMCOVAS SIMVACHOL SIMVACARD VASILIP APO-SIMVA |
Składniki grejpfrutów (flawonoidy, furanokumaryny) zmniejszają metabolizm leku. Skutek: zwiększenie ryzyka działań niepożądanych statyn –miopatii (uszkodzenie mięśni), uszkodzenia wątroby. |
|
Atorvastatyna |
SORTIS ATORIS ATORVASTEROL TULIP TORVACARD LAMBRINEX APO-ATORVA ATROX ATRACTIN ATORVASTATIN ATORVAGEN ATORVOX |
||
Rozuvastatyna |
ROMAZIC CRESTOR APOROZA CROSUVO RIDLIP ROSUTROX ROSWERA SUVARDIO ZAHRON ZARANTA |
Źródło: Opracowanie własne na podstawie, Interakcje lek -żywność. Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy. Centrum dietetyki klinicznej.
Leki przeciwzakrzepowe – antagoniści witaminy K
Wśród leków należących do grupy antagonistów witaminy K wyróżnia się Acenokumarol oraz Warfin. Ich funkcją jest zapobieganie tworzeniu się zakrzepów w jamach serca i naczyniach krwionośnych oraz rozpuszczanie obecnych skrzeplin. Są stosowane zarówno w profilaktyce jak i leczeniu choroby zakrzepowo-zatorowej oraz powikłań, które mogą się rozwijać w przebiegu migotania przedsionków, jak również w terapii wrodzonych zaburzeń krzepnięcia krwi.
Nazwa leku (nazwa handlowa):
- Warfaryna (WARFIN);
-
Acenokumarol (ACENOCUMAROL, SINTROM, SYNCUMAR).
Interakcja z warzywami kapustnymi i innymi produktami żywnościowymi zawierającymi dużo witaminy K (kapusta, brukselka, sałata, kalarepa, szparagi, szpinak, awokado i jego przetwory, soczewica, kalafior, brokuły, soja, płatki owsiane, otręby, wątroba, olej kukurydziany, olej sojowy) powodują wzrost stężenia tej witaminy we krwi.
Skutek: Zmniejszenie skuteczności leczenia i związany z tym wzrost ryzyka powstawania zakrzepów.
Źródło: Opracowanie własne na podstawie, Interakcje lek -żywność. Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy. Centrum dietetyki klinicznej.
Jak prawidłowo zażywać leki?
- Leki należy przyjmować zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na ulotce.
- Nie należy popijać leków mlekiem, kawą lub herbatą, ponieważ wpływają one na ich wchłanianie. Sok grejpfrutowy natomiast przyczynia się do zaburzenia metabolizmu leków.
- Najkorzystniejsze jest popijanie środków leczniczych chłodną, czystą wodą (w ilości ok. 1 szklanki).
- Należy kategorycznie unikać przyjmowania leków wraz z alkoholem.
- Stosowanie leków wraz z witaminami i minerałami może przyczynić się do zaburzenia wchłaniania leków, dlatego też powinno się unikać takich połączeń.
- Środki lecznicze najlepiej zażywać 1-2 godziny przed lub 2 godziny po spożytym posiłku w celu uniknięcia zaburzenia działania leków, o ile nie ma innych zaleceń wydanych przez producenta lub lekarza.
- Należy zawsze przestrzegać wytycznych umieszczonych na ulotce lub przekazanych przez lekarza bądź farmaceutę, pamiętając, że nie każdy lek należy przyjmować na czczo, a wręcz przeciwnie są leki, które powinno się zażywać podczas posiłku.
- Nie należy zmieniać dawki leku ani przerywać kuracji bez porozumienia z lekarzem.
Przestrzegając powyższych zasad możemy zmniejszyć lub całkowicie uniknąć niekorzystnych oddziaływań żywności na leki oraz leków na składniki żywności. Przedstawione interakcje mogą mieć wpływ na skuteczność i bezpieczeństwo terapii, dlatego ważne jest, aby znać potencjalne zagrożenia i korzyści wynikające z połączenia leków z pokarmem.
Literatura
- Woźnicka-Leśkiewicz L, Wolska-Bułach A, Posadzy-Małaszyńska A. Interakcje między lekami hipotensyjnymi i żywnością. Nadciśnienie tętnicze, 2011; t. 15, 2, s. 201-209.
- Grabani E. Interakcje leków z żywnością. Współczesna dietetyka 10/2017.
- Gąsowski J, Kasprzyk Z. Leki blokujące receptory beta-adrenergiczne (beta-blokery). www.mp.pl
- Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym. Wytyczne PTNT 2019.
- Mach F, Baigent C et al. Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: Jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019)
- Paśko P, Zachwieja Z. Interakcje witaminy K z pożywieniem i lekami, Bromat. Chem. Toksykol. 2009, nr 3.
- Wolnicka K. Interakcje pomiędzy żywnością a lekami. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
- Interakcje_lek_zywnosc.pdf (umk.pl).